Hva er Hatha Yoga?

Hatha referer til fysisk yogatrening og posisjoner, som vektlegger utførelse av stillinger (asanaer) og pusteøvelser (pranayamaer). På sanskrit er ha “sol” og tha “måne”. Hatha yoga har som mål å forene og harmonisere kroppens solare og lunare energi. Slik balanseres solens energigivende kraft mot månens beroligende virkning.


Hatha Yoga skiller seg fra Flow Yoga og Astanga Yoga, ved at i Hatha Yoga gjøres en posisjon om gangen, og ikke flere i en serie, slik det ofte gjøres i yoga. En yogaklasse beskrevet som “Hatha” vil typisk innebære et sett med fysiske stillinger og noen pusteteknikker som praktiseres saktere og med en mer statisk holdning enn hva man kanskje kjenner til fra Vinyasa-flow eller Ashtanga yoga.

Hvem passer Hatha Yoga for?

Hatha yoga passer til deg som er ute etter et litt “lettere” og ikke så utholdenhetskrevende yogakurs som en serie av sammensatte yogastillinger.

Pulsen vil ikke presses på topp, sånn som den gjøres i for eksempel flow yoga. For mange er derfor Hatha yoga en mer behagelig og rolig form for yoga.

Du får tid til å “komme deg” etter hver posisjon, og du kan fokusere å komme inn i øvelsene dine på riktig måte.

Vanskelighetsgraden til Hatha Yoga kan variere fra lett til middels, men som oftest er den lett. Dette er noe for de aller fleste, fra nybegynnere til viderekomne.

Hvilken helsegevinst gir Hatha Yoga?

Hatha Yoga styrker muskler og hjelper deg med å få opp pulsen. Helsegevinstene er mellom annet:

  • Bedrer balansen og fleksibiliteten
  • Gir bedre søvn
  • Reduserer stress
  • Lindrende ved nakke- og ryggplager
  • Reduserer depresjon
  • Gunstig for immunforsvaret
  • Hjelper deg å utvikle disiplin og selvkontroll

Hatha yoga øvelser

For Hatha yoga øvelser, så kan du følge denne videoen på youtube:

Anbefalt utstyr:

Se også disse Yoga-typene:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *