Hva er hot yoga?

Hot yoga er en form for yoga innen Hatha yoga som tar sikte på å øke fleksibilitet, konsentrasjon og utholdenhet. Hot yoga har økt kraftig i popularitet de siste årene.

Hot yoga er en asena-sekvens (en serie yogastillinger), som praktiseres i et oppvarmet rom ved 37-40 grader. Hensikten er å stimulere blodstrømmen og løsne musklene.

Den varme temperaturen hjelper på kroppens fleksibilitet. Samtidig får varmen og de utfordrende stillingene deg til å svette mer enn vanlig. Det sies å ha en rensende effekt.

Det er derfor viktig at du husker på å drikke mye vann før og etter hot yoga-økten. Samtidig er det også viktig å tilføre salt til kroppen din ved å spise salt mat.

De varme temperaturene stiller store krav til konsentrasjon og utholdenhet, og du vil derfor kunne merke bedring på disse områdene når du trener denne yogaformen.

Når du trener i varmen, stiger pulsen, musklene blir varme, og det sies at kroppen slapper av. Følgelig vil du puste lettere og konsentrere deg bedre. Varmen kan gjøre at du tøyer bedre og øker smidigheten din mer effektivt – men pass på at du ikke overdriver.

Hvem passer Hot Yoga for?

Hvis du er nybegynner innenfor yoga, anbefales det at du begynner å trene yoga under normale temperaturer før du begynner på den varme formen for yoga.

Snakk også gjerne med legen din før du melder deg på en slik time. Trening i varmen øker pulsen, noe som kan være problematisk for mennesker med hjerteproblemer, høyt eller lavt blodtrykk, eller dersom du tar visse medisiner.

Du bør ikke trene Hot Yoga eller Bikram Yoga dersom du er gravid.

Hvilken helsegevinst gir Hot Yoga?

Helsegevinstene er mellom annet:

  • Varme har positiv effekt på artritt og vonde ledd
  • Du kan få renere hud og sunn glød
  • Gir bedre fleksibilitet
  • Forbrenner flere kalorier
  • Reduserer stress
  • Lindrer depresjon
  • Reduserer blodsukkernivået

Hva er forskjellen mellom Hot Yoga og Bikram Yoga?

Hot yoga referer til enhver yogaklasse som gjøres i et oppvarmet rom. Det finnes flere varianter av Hot Yoga, men Bikram Yoga den opprinnelige hot yoga og blant de mest kjente. Selv om noen bruker “hot” og “Bikram” om hverandre, er sannheten at all Bikram yoga er hot yoga, men ikke all hot yoga er Bikram.

Bikram YogaHot Yoga
Bikram yoga består av de samme 26 øvelsene og to pusteøvelser utført i samme rekkefølge. Hver klasse varer i nøyaktig 90 minutter.Hot yoga kan bestå av mange forskjellige øvelser som varierer etter klasse og studio.
Bikram yogastudioer, det Choudhury kaller “torturkamre”, må varmes opp til 41 grader med 40 prosent fuktighet.Hot yoga-rom kan variere i fuktighet og oppvarmes vanligvis til alt fra 27 til 41 grader.
Gulvet i Bikram yogastudioer må være belagt met tepper og ha speil på frontveggen. Belysningen må være sterk.Hot yoga kan utføres med svakt lys, med levende lys og på en hvilken som helst overflate.
Det skal ikke være musikk eller klapping i Bikram Yoga. Instruktøren skal ikke fysisk justere på stillingen til deltakerne. Hot yoga har ofte musikk i løpet av timen og avsluttes med applaus.
Deltakerne har ikke lov til å snakke under Bikram yoga.Hot yoga-deltakere har lov til å samhandle med hverandre og med instruktøren.

Hot yoga øvelser

For en demonstrasjon av hot yoga øvelser, så kan du følge denne videoen på youtube:

Anbefalt utstyr:

Se også disse Yoga-typene:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *