Hva er Vinyasa yoga?

Vinyasa betyr flyt og er en dynamisk form for yoga. Posisjonene satt sammen i små sekvenser, og det hele foregår ganske flytende / i en “dynamisk strøm”.

Som utøver handler det om å hengi seg til yogaens flyt, og la kroppen bevege seg i samspill med pusten.

I Vinyasa yoga er posisjonene åpenbart viktige, men noe som er like viktig er overgangen fra en posisjon til en annen. Poenget er å få et dypt fokus på bevegelsene. Når du samtidig glir inn i flyten og får pusten med deg, så kan man nesten gå inn i en meditativ tilstand.

Du vil også få opp pulsen, noe som igjen gir varme i kroppen. Dette gir energi, og er samtidig med på å sikre at avfallsprodukter skilles ut.

Vinyasa yoga tenner vår indre ild og vekker den sovende livsenergien (prana) som bor i oss alle. Ved å kombinere stillinger med rytmisk, dyp pust settes det i gang en forvandlingsprosess. Man opplever en indre varme og en konstant energiflyt som renser både den fysiske og den energiske kroppen. Bevisstheten klarner, og kroppen blir sterk og følsom gjennom de frigjørende bevegelsene. Rytmen står i sentrum i vinyasa og gjør at vi kan bevege oss fra ett øyeblikk til det neste i en tilstand av uendelig konsentrasjon. Dette kaller vi FLYT.

Simon Park

Hvordan foregår en time med Vinyasa Yoga?

Instruktøren bestemmer hva slags stillinger som skal inkluderes og i hvilken rekkefølge de skal utføres. Derfor kan du også oppleve helt nye sekvenser innimellom, uavhengig av om du alltid trener samme sted, eller om du trener Vinyasa yoga på flere forskjellige steder.

Mange av øvelsene som er en del av denne yogaformen finnes også i Hatha yoga, og disse vil for eksempel være de kjente klassikerne som solhilsener. Serien av øvelser flyter fra én stilling til den neste med støtte i pusten – “ett åndedrag – én bevegelse”.

Hvem passer Vinyasa Yoga for?

Vinyasa yoga passer for alle. Kjønn og alder er uviktig.

Du må imidlertid like å få opp pulsen, og du må være interessert i å lære å synkronisere pusten din med de enkelte stillingene.

Du vil selvfølgelig få mest ut av denne yogaformen hvis du har en viss styrke, men dette skal ikke være en hindring for å komme i gang. Når du først har begynt å trene Vinyasa, vil du normalt sett komme veldig langt på kort tid.

Hvilken helsegevinst gir Vinyasa Yoga?

Helsegevinstene er mellom annet:

  • Økt kondisjon og styrke
  • Forbedring i balanse og fleksibilitet
  • Virker avslappende og roer sinnet
  • Reduserer stress
  • Gir deg bedre søvnkvalitet
  • Gir bedre kroppsholdning
  • Gir deg mer energi
  • Styrker immunforsvaret
  • Øker lungekapasiteten

Vinyasa yoga øvelser

For Vinyasa yoga øvelser, så kan du følge denne videoen på youtube:

Anbefalt utstyr:

Se også disse Yoga-typene:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *