Disse yoga-øvelsene kan løse dine søvnproblemer

Søvn er en viktig faktor for å opprettholde god helse og velvære.

Dårlig søvn kan føre til en rekke negative helseeffekter, som økt risiko for hjerte- og karsykdommer, vektøkning, depresjon og svekket immunforsvar.

Det er derfor viktig å gjøre det som trengs for å få god søvn. Yoga kan være en nyttig metode for å forbedre søvnen.

Hvordan kan yoga lindre søvnproblemer?

Yoga kan bidra til å forbedre søvnen på flere måter. Pusteøvelser og meditasjonsteknikker som inngår i yogaen, kan hjelpe til å lindre stress og roe nervene. Dette kan bidra til å redusere angst og depresjon, noe som kan være hindringer for god søvn.

Yogaposisjoner som fokuserer på å løsne spenninger i kroppen, kan også bidra til å forbedre søvnen. Mange mennesker sliter med søvnproblemer på grunn av muskelspenninger og ubehag i kroppen. Ved å gjøre øvelser som løsner opp i disse spenningene, kan du føle deg mer avslappet og komme til ro når det er tid for å sove.

I tillegg kan yogaen bidra til å forbedre søvnkvaliteten ved å øke blodsirkulasjonen og forbedre lymfesystemet. Dette kan føre til at du sover dypere og mer fornyet.

Alt i alt kan yoga være en nyttig metode for å forbedre søvnen, enten du sliter med søvnproblemer eller bare vil ha en bedre søvnkvalitet. Ved å integrere yoga i din søvnrutine kan du få mer avslappende og restorativ søvn, og dermed føle deg mer uthvilt og energisk gjennom dagen.

Hvilke yoga-posisjoner kan gi bedre søvn?

Det finnes mange forskjellige yogaposisjoner som kan bidra til å forbedre søvnen. Noen av de beste posisjonene for bedre søvn inkluderer:

 • Dødmannstillingen (Savasana):
  Denne posisjonen innebærer å ligge på ryggen med armer og ben utstrakt, og fokusere på å slippe alle spenninger i kroppen. Les mer om denne øvelsen her: Savasana
 • Fisken (Matsyasana)
  Denne posisjonen innebærer å sitte på gulvet med beina krysset, leggene støttet på en pute og bøye seg bakover. Denne posisjonen kan hjelpe til å løsne spenninger i nakken og ryggen.
  Les mer om denne øvelsen her: Fisken
 • Grasiøs hund (Downward Facing Dog):
  Denne posisjonen innebærer å stå på alle fire og løfte rumpa opp mot taket, slik at kroppen danner en V-form. Denne posisjonen kan bidra til å løsne spenninger i ryggen og bekkenet.
  Les mer om denne øvelsen her: Downward Facing Dog
 • Stående forward bend (Uttanasana):
  Denne posisjonen innebærer å stå rett opp med beina skulderbredde fra hverandre, bøye seg fremover og la hendene nå ned mot gulvet. Denne posisjonen kan bidra til å løsne spenninger i ryggen og bekkenet.
 • Barnet (Balasana):
  Knebøy med pute (Balasana) er en yogaposisjon der du kneler med føttene samlet bak, bøyer deg fremover og legger overkroppen på en pute eller en annen form for støtte. Dette kan være en avslappende posisjon som kan bidra til å løsne spenninger i ryggen og bekkenet. Du kan også utføre denne posisjonen med armene utstrakt fremfor deg, slik at du får en litt mer strekk i skuldrene og overkroppen.
  Les mer om øvelsen her: Balasana.

Slik setter du sammen en yogaøkt for bedre søvn

Når du skal sette sammen en yogaøkt for å forbedre søvnen, er det viktig å tenke på hva som fungerer best for deg. Det kan være lurt å velge yogaposisjoner som fokuserer på å løsne spenninger i kroppen, slik som de nevnte ovenfor. Det kan også være nyttig å variere intensiteten på økten, slik at du kan tilpasse den til dine behov. For eksempel kan du starte med en mer energigivende økt og avslutte med mer avslappende posisjoner.

Det kan også være lurt å sette av god tid til økten, slik at du har mulighet til å fokusere og konsentrere deg om øvelsene. Det kan også være nyttig å ha en stille og avslappende atmosfære, slik at du kan slippe tankene og fokusere på yogaøkten.

Her er et eksempel på hvordan du kan sette sammen en yogaøkt for bedre søvn:

 1. Start med en avslappende pusteøvelse, som for eksempel 4-7-8 pusteteknikken. Dette innebærer å puste inn i fire sekunder, holde pusten i syv sekunder og puste ut i åtte sekunder. Gjenta dette noen ganger for å roe nervene og redusere stress.
 2. Gå over til løsende øvelser for nakke og skuldre. Prøv for eksempel nakkevridninger og skulderrullinger for å løsne opp i spenninger i disse områdene.
 3. Utfør noen av de avslappende yogaposisjonene nevnt tidligere, som Dødmannstillingen (Savasana) og Fisken (Matsyasana). Hold posisjonene i noen minutter hver, og fokuser på å slippe spenninger i kroppen.
 4. Avslutt økten med Barnet(Balasana). Legg en pute foran deg og legg overkroppen på den. La armene hvile ved siden av kroppen eller utstrakt fremfor deg. Hold posisjonen i noen minutter og fokuser på å puste dype og avslappende pust.

Etter økten kan du legge deg i sengen og fortsette å puste dype og avslappende pust, mens du visualiserer at alle spenninger i kroppen slipper taket. Dette kan bidra til at finner roen og sovner lettere.

Yoga kan altså være en nyttig metode for å forbedre søvnen, takket være pusteøvelser, yogaposisjoner og meditasjonsteknikker som bidrar til å lindre stress og løsne spenninger i kroppen.

Ved å sette sammen en yogaøkt som passer for deg og avsette god tid til økten, kan du få mest mulig ut av yogaen og forbedre søvnen din.

Anbefalinger for å integrere yoga i din søvnrutine inkluderer å velge avslappende posisjoner, variere intensiteten på økten og sikre en stille og avslappende atmosfære.

Anbefalt utstyr:

Se også disse øvelsene:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *