Dette bør du tenke på når du skal kjøpe yogablokk

En yogablokk er en av de mest populære yogahjelpemidlene. Yogablokker brukes oftest som en forlengelse av hendene, men brukes også til å støtte rygg, hode og hofter.

De fleste yogastudioer har blokker til utlån, men det kan også være lurt å kjøpe dine egne. Å ha ditt eget sett vil være mer renslig enn å låne de, og du får også muligheten til å bruke de til hjemmetrening,

Når du kjøper en yogablokk, er det mye som må vurderes, som for eksempel størrelse, materiale, pris og hvor mange du trenger.

Er det nødvendig å gå til innkjøp av yogablokker for å drive med yoga?

Det korte svaret er nei. Du kan godt drive med yoga uten å eie en yogablokk.

Der er imidlertid vanlig at yogainstruktører foreslår eller krever bruk av en eller to blokker i timene sine. En yogablokk er mest nyttig for nybegynnere og de som opplever skade eller andre fysiske begrensninger. Viderekommende yogier kan også ha god bruk for yogablokker for å lære nye utfordrende positurer på en tryggere måte.

Hva brukes yogablokker til?

Mange tenker kanskje på yogarekvisitter som en “krykke” eller noe som bare nybegynnere har behov for. Noen vil også unngå å bruke dem fordi de føler det blir et avbrudd i “flyten”. Det er likevel mange måter å bruke blokker på for å forbedre og utdype yogaøvelsene dine.

Å bruke kan yogablokker kan for eksempel:

  • “Forlenger” armer og bein
  • Gir bedre balanse i stående stillinger
  • Forhindre skade ved å redusere overbelastning og overstrekk
  • Oppmuntrer til riktig justering og en dypere forståelse av asanaene
  • Støtten gjør at du kan slappe mer av i asanaene
  • Lar deg ha det gøy med armbalansering

Hvilken størrelse bør det være på en yogablokk?

Den vanligste størrelsen på en yogablokk er 23 x 15 x 10 cm, men du finner yogablokker som er både større og mindre enn dette.

Om du bør velge en stor eller en mindre blokk avhenger av størrelsen på hendene dine, og hvor fleksibel du er. Dersom du er fleksibel og har små hender, vil vi anbefale at du velger en mindre blokk. Hvis du derimot har store hender og ikke er spesielt myk/fleksibel, anbefaler vi at du går for en større blokk.

Bør jeg velge en yogablokk laget av tre, skum eller kork?

Yogablokker ble opprinnelig laget av tre, men i dag finnes det også blokker laget i skum og kork.

Disse forskjellige materialene har ulik vekt, holdbarhet, svetteabsorpsjon, stivhet og pris.

Hva slags type du bør velge avhenger av hva slags type yoga du praktiserer, hvilket budsjett du har og dine personlige preferanser.

Yogablokk av tre

Yogablokker av tre er ofte laget av bambus, bjørk, lønn, furu, balsa eller poppel.

Yogablokker laget av tre er relativt harde og tunge (de veier vanligvis mellom 1,5 og 2,5 kilo), men er veldig solide, mer estetiske og vil vare evig.

Hardere treslag vil være mer holdbare, mens mykere treslag vil være lettere.

Ulempene med yogablokker av tre er at de er dyrere, de blir glatte med våte hender, kan gli rundt når de plasseres på tregulv, og de kan være vanskelige å stable.

Treblokker vil også være mer ukomfortable å bruke til restorativ yoga eller til å hvile vekten av kroppen din på. Dette kan avhjelpes noe ved å plassere polstring på toppen av blokkene.

Sjekk ut yogablokker av bambus hos Outnorth:

Yogablokk av kork

Yogablokker av tre kan være det mest miljøvennlige valget (litt avhengig av hvordan tre og kork høstes). Blokker av kork er også mykere og veier mindre enn de laget av tre. I tillegg er de lettere å stable.

Ulempen er at kork absorberer svette, fuktighet og lukt som til slutt kan få dem til å lukte og bli smulete eller bulkete etter en tids bruk.

Yogablokker laget av kork krever derfor regelmessig rengjøring og vil ikke vare så lenge som treblokker.

Sjekk ut yogablokker av kork hos Gymgrossisten:

Yogablokk av skum

En yogablokk av skum er som regel billigere enn de laget av kork og tre. I tillegg er den lettere (veier mellom 3 og 12 gram) og er veldig myke. Den har også god holdbarhet og er lett å rengjøre.

Skumblokker passer også utmerket til restorativ yoga, da de er komfortable i bruk.

Kombinasjonen av lav pris, god holdbarhet og enkle rengjøring er nok årsaken til at dette er den “vanligste” yogablokken, og den som oftest er i bruk i yogastudioer.

Ulempene med yogablokker av skum er at de lett kan bli skitne, og de er ikke så miljøvennlige som de av tre eller kork. Noen ganger kan de også føles mindre stabile når de brukes til støtte i aktive positurer.

Sjekk ut yogablokker av skum hos Gymgrossisten:

Hvor mange yogablokker trenger jeg?

Som oftest vil du kun ha behov for én yogablokk, men det er en stor sjanse for at du kommer til å angre på at du ikke kjøpte to.

Det er noen fordeler med å kjøpe to blokker samtidig. For det første vil du da få et matchende sett, og trenger ikke å huske størrelse, merke og farge til senere.

For det andre vil du fort oppdage at å ha en blokk i hver hånd eller to stablet oppå hverandre vil gi mer støtte, noe som vil føre til at du har et bredere spekter av stillinger du kan prøve under treningen.

Selv om det er dyrere å kjøpe to blokker samtidig, kan det være at du finner et sett med to blokker som er billigere enn å kjøpe to hver for seg. Å kjøpe en ny blokk senere fører også til at du må betale frakt to ganger i stedet for en. Hvis du finner ut at du ikke trenger den andre, kan du alltid gi den i gave til en yogi-venn!

Hvor kan jeg kjøpe en yogablokk?

Du kan kjøpe en yogablokk i de fleste sportsbutikker. Dersom du skal handle på nett, vil vi spesielt anbefale disse butikkene:

Hvordan bruke en yogablokk?

Se videoen under for øvelser du kan du gjøre med en yogablokk.

Les også:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *