Den ultimate guiden til Yoga bolsters

Hva er Yoga bolsters?

Tradisjonelle bolsterputer har eksistert lenge.

En bolster er en lang, fast, smal, ofte sylindrisk pute. Det kan også være en pute som plasseres under andre puter som støtte på en seng eller en sofa.

Så – mer spesifikt – hva er en yogabolster?

En yogabolster er et populært yogatilbehør som brukes til å gi komfort, støtte og økt strekk under restorativ yoga og dype pusteøvelser.

Det meste av yogatilbehøret som vi anser som populært i dag, ble egentlig ikke mye brukt før på 1960-tallet. Da oppdaget yogalæreren B.K.S. Iyengar at mange av studentene hans hadde problemer med å opprettholde riktig holdning i visse stillinger på grunn av skade eller manglende fleksibilitet. Iyengar utviklet og introduserte derfor rekvisitter og utstyr for å hjelpe folk å komme ut i forskjellige yogastillinger uten at de ble ukomfortable.

Hva brukes en yoga bolster til?

Yoga bolster brukt i restorativ yoga.

Yoga bolsters brukes spesielt mye under restorativ yoga. Restorativ yoga kan ha en dypt beroligende effekt på sinnet og nervesystemet – og du kan tenke på en yoga bolster som den restorative yogaens beste venn!

Den kan plasseres under forskjellige deler av kroppen for fast, men komfortabel støtte, og oppmuntrer til total frigjøring og avslapning.

En bolster er spesielt nyttig i graviditetsyoga og kan også være veldig nyttig for alle som arbeider med skader – i utgangspunktet tilbyr en bolster støtte til alle deler av kroppen som krever mer støtte.

Hvordan bruker jeg en yoga bolster?

Her er noen tips om hvordan du kan bruke bolster i din praksis:

  1. Bruk bolster til å maksimere stretch. Legg bolster under knærne, lårene, armene eller andre deler av kroppen for å løfte opp og strekke musklene.
  2. Bruk bolster til å støtte hodet når du gjør foroverbøyning eller stående stillinger. Dette vil hjelpe deg med å holde ryggen rett og forhindre at du skader nakken.
  3. Legg bolster under ryggen for å løfte opp og støtte kroppen i stående stillinger, eller for å gi en dypere stretch i ryggen.
  4. Legg bolster under mage og hofte for å hjelpe deg med å holde kroppen i en komfortabel og avslappet stilling i for eksempel Childs Pose.
  5. Bruk bolster til å støtte hoftene og knærne, slik at du kan få en dypere stretch, og holde stillingen lengre.
  6. Bruk bolster til å støtte bena, slik at du kan løfte opp og strekke hoftene når du gjør foroverbøyninger.
  7. Legg bolster under albuene for støtte når du gjør armstrekk. ‘
  8. 8. Bruk bolster til å støtte deg når du gjør hvilestillinger, for å hjelpe deg med å oppnå en dypere avslapning.

2 av våre favoritt yoga-bolstere

Yogabolster 60 cm – Stor og behagelig yogapute

Dette er en stor og behagelig yogapute som kan brukes til forskjellige avslappingsøvelser.

Den kan også brukes som posisjonsstøtte eller som støtte for kroppen ved yin- og restitusjonsyoga.

Puten finnes i mange forskjellige farger, så her er det fullt mulig å matche med interiøret hjemme.

Meditasjonspute Maxi – For meditasjon og avslapning

Herlig meditasjonspute formet som en bønne i 100% økologisk bomull.

Denne typen pute passer bra ved meditasjon og sittestillinger som halv lotus, burmesisk, seiza eller skredderstilling. Den gir også støtte for øvre del av lår. 

Slik velger du riktig yoga bolster / pute for deg

1. Velg riktig form – Rund eller rektangulær?

Både runde og rektangulære yoga bolstere har sine fordeler, og kan være nyttige i treningen din.

I et yogastudio kan det være bra å ha begge deler, da dette gir et allsidig tilbud der studentene selv kan bestemme hvilken støtte de trenger på ulike tidspunkt.

Rektangulære yoga bolstere er har en flat overflate og en lavere høyde, noe som gir et mer stabilt overflateareal, og lar kroppen komme dypere inn i foroverbøyde stillinger.

Runde yoga bolstere har større diameter, noe som er bedre for å åpne bryste eller hjerte-chakra. De er også høyere enn den rektangulære varianten, noe som gir bedre støtte til foroverbøyde stillinger.

2. Velg riktig størrelse og vekt

Yoga bolstere kan også ha forskjellig størrelse og vekt.

Standard yoga bolstere er kanskje det mest populære valget på grunn av deres store størrelse. De er vanligvis rektangulærere, med en lengde på ca 64 cm, bredde på 30 cm og høyde på 15 cm. Disse anvendelige putene passer bedre for hjemmebruk eller i studio, enn for reiser.

Junior bolstere er små rektangulære yogaputer som passer godt til barn eller mindre yogautøvere. Disse støttene gir god støtte under knær, lår og nakke, og er ypperlige for de som trenger støtte i sin vanlige yogapraksis så vel som i restaurering. Det at de er så små gjør de også ypperlige til å ha med på reise!

Pranayama-bolstere anbefales under pranayama-pusteøvelser for å åpne brystet helt. Brukes hovedsakelig for å støtte ryggraden og åpne brystet for åndedrett, og kan også kobles sammen med et teppe for hodestøtte. Da denne bolsteren er lengre og tynnere enn standardversjonen, er den også populært å bruke til korsryggstøtte (korsrygg).

Hvordan bruke en yogabolster?

I denne videoen får du en innføring på hvordan du kan bruke en yogabolster:

Les også: